Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2011. július 19., kedd

Hangverseny

with 0 Comment
Bizony- bizony mondom néktek, vannak fura dolgok a mindennapok bűzlő egyhangúságában.
Kitalálnak a testnek, és a léleknek repestető kalandokat, a fülnek és szemnek szóló kellemességeket, igaz, ezek nem járnak alanyi jogon, de végezetül mindegy is, mert a járni jár, de nem jut igazsága, ami mérvadó.
Lehet kiállításokon fanyalogni, könyvbemutatókon szunyókálni, gasztronómiai programokon, eszegetni, divatbemutatókon nézegetni a manökeneket, és folytathatnám.
A hangverseny jutott eszembe- mint egyik lélekandalító program. Vannak, akik Lisztre esküsznek, Beethovenre, Mozartra, vagy Debussyra, vannak akik a kortárs zenére, operettre, sramlira, és így tovább.
Ezek mind azonos céllal megalkotott művek, lélekgyönyört és felüdülést okozni vágyó szándékkal, de mind szigorúan elkülönült hangorkánok, mert kinek a pap, kinek a papné alapon, ki ezt hallgatja, ki azt.
A minap, - ugye milyen sármos szó ez- elképzeltem egy ökumenikus hangversenyt, hiszen az ökumenia divatját éljük, és sok ember nem zárkózik el többféle zenei kifejeződéstől sem, miért ne lehetne része egyidejűleg több műfajban.
A színpadon van egy zongora, ami Liszt darabot játszik, mellette egy fúvós csapat sváb templomi énekeket, a zenekari árokban egy másik zenekar Debussyit kever Mozarttal.
Mikor a Wágneri üstdobok teljes fortissimót szólnak, a zenekari árokból a dübörgés közepette felágaskodik egy klarinét, némi fuvola támogatással.
A klarinétos besokallva felordít az üstdobosnak a színpadra- aki teljes átéléssel püföl, hogy a kurva anyádat, és előkapva egy basszustubát, leharsogja a dobokat.
A zongora átvált kortárs zenére, amitől a mélyhegedű olyan frászt kap, hogy összevissza kezd játszani, de nem feltűnő, mert mindenki azt hiszi, hogy szintén kortárs muzsika, csak mások írták.
Minden egyszerre harsog és énekel, a közönség megsiketülten olvadozik a gyönyörtől, és nem is lett volna semmi baj, ha egynehány muzsikus jobb idegzetű.
Kezdődött, hogy a „Jaj cica” első dallamaira, a kvartett egyik hegedűse felugrott, angardot üvöltve, vonóját markolatig beledöfte a karnagy seggébe.
A kivételes férfiú, karjait égnek csapva átugrotta a kottaállványt, az elhajított karmesteri pálcája beleállt a vadászkürt torkába- elzárva azt.
De miután a hangszert éppen teljes erőből fújták, a rézcső a túlnyomástól megdagadt, majd óriási durranással szétrobbant.
A joggal feldühödött fúvós, nyomdaképtelen szóáradat közepette, szétment hangszerét hozzávágta a hegedűshöz.
Az, fáradt mosollyal összeesett.
A zongorista rögvest átváltott egy gyászindulóra, amit a publikum felállva kórusban énekelt.
Nnnna. Erre mindenki felszabadultan begerjedt a zeneáradat mindent elsöprő süvöltésében, a zongorista lángoló tekintettel felugrott, és zongoráját eltolta a zenekari árok széléig, leordítva, hogy vesszetek fakezű barmok ott lent a gödörben, ti rohadt odúlakók, és belelökte hangszerét az árokba.
A megmaradt muzsikusok székekkel kezdték dobálni a színpadon röhögőket,
akik harci dalokra zendítettek, és viszonozták a tüzet.
A monstre káoszban, ki- ki felismerte a neki kedves dallamokat, amik a felejthetetlen látvány aláfestéseként, különös erővel hatottak.

Bizony- bizony mondom néktek, vannak fura dolgok a mindennapok bűzlő egyhangúságában.




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.