Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2014. június 18., szerda

Az élet peremén

with 0 Comment


Van egy mondás, amivel az idősek gyakran érvelnek, ha utódaikat inteni kívánják: mi is voltunk fiatalok, de ti még nem voltatok öregek. Az ifjak az esetek túlnyomó részében elnéző mosollyal hessegetik el az ilyen megjegyzéseket. Néha azonban szenilitásra és egyebekre utaló gorombaságokat is megengednek maguknak.
        Az élet múlásával kétségkívül nemcsak a fizikai erő, hanem a szellemi képességek is megcsappannak. Ámde korántsem oly kiterjedten, mint sokan hiszik, illetve ezt lefitymálásukkal elhitetni vélik. Azokra gondolok, akik – ma még – egy pillanatig sem kételkednek abban, hogy életük végéig magabiztos, mértékadó személyiségek, családjuk központjai lesznek.
        Csoda-e, ha a letorkoltak korán elbizonytalanodnak, háttérbe húzódva lassacskán a megtűrtek kategóriájában kezdik érezni magukat? Mi több, ha véleményükre már nem kíváncsiak, egyre inkább a feleslegesség gondolatával kell „megbarátkozniuk”?
        Úgy lehet, amikor szegény, sajnálnivaló öregekről beszélünk, sok esetben egyáltalán nem az anyagi ellehetetlenülést értjük mögötte, hanem egyfajta szeretethiányt érzékeltetünk. Együttérzésünket fejezzük ki azok iránt, akiket félreértettség, meg nem értettség folytán az élet peremére szorítanak.
        Félre lehet érteni azt az igényt, hogy a családok idősebbjei szeretnének jobban benne lenni a közös dolgokban, olykor véleményüket hangoztatva jelenlétüket intenzívebben megélni, szeretni és viszont: elegendő szeretetet élvezni?
        Gyakori tapasztalat, hogy a hozzátartozók nehezen fogják fel ezt a vágyat, vagy ha mégis, kevés alkalmat adnak az aktívabb közreműködésre. Ami jobbára ugyancsak formális lehetőség, s az unokákra ügyelés egy kezdeti, nehezen mellőzhető időszaka után gyorsan lezárul. 



A kép Kemenes Katalin alkotása




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.