Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2015. február 4., szerda

Proszit!

with 0 Comment



Sok szó esik napjainkban az egészséges étkezés részeként ajánlott napi egy deci vörösborról. Ami azt illeti, az egészséget még inkább szolgálhatja a biobor néven említett készítmény, bár nem tudom, napjainkban ez pontos megfogalmazás-e. Az EU biorendelete (hacsak meg nem változott) nem is ezen a néven említi, hanem bioszőlőből készült borról beszél. Egy biztos, a minősítéskor ezeknél is fontos szempont a nehézfém- és növényvédőszer-tartalom.
        A szárazabb felvezetés után is maradunk kicsit a gyártási teendőknél. A rejtelmekbe túlságosan nem belemélyedve (igaz, eléggé okosak sem vagyunk hozzá) elmondható: a kívánalmaknak megfelelő szőlőtermesztési-feldolgozási rendszerből kinyert alapanyagot biotechnológiai módszerrel alakítják pezsgővé. A szekszárdi borvidéken alkalmazott módszer szerint: a csak természetes (biofil) anyagok felhasználásával a pezsgő erjesztését végző élesztősejteket pár milliméter átmérőjű gyöngyöcskékbe csomagolják be. Mégpedig úgy, hogy onnan nem tudnak kiszabadulni, ám életképességüket megőrzik.
        A korábban főleg külföldön népszerű termékeket feltehetően itthon is mind többen megszerették. Rossz nyelvek (?) szerint hatásuk különösképpen jól érvényesül a hölgyek körében, amelyre igazolásul a nóta sorait idézik: „Bor, bor, bor, de jó ez a biobor… Ha az asszony kér belőle, félreáll a kontya tőle…”
        Ámde, ha ez be is következik, nincs ok bánkódásra; javasoljuk megszívlelni a nóta folytatását: „Ha az asszony sokat iszik, józanodni ágyba teszik…”
        Egészségünkre!



A képen Kern Hermann Ármin festménye látható




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.