Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2013. szeptember 18., szerda

Márti története 4.

with 0 Comment


Pici nyugodt baba volt. Alvás, evés, fürdés. Mi egyebet tehet egy újszülött.  Meg sír. Pici csak fürdetés után üvöltött éktelenül. Még bele is kékült a nagy igyekezetbe.  Márti ijedtében eleinte visszatette a vízbe. Rögtön elcsendesedett.  Anyja megszokott meleg testét érezte vajon a langy melegben? Ki tudja. Ám nem sokáig uralkodhatott rajta. Márti okos volt, szánta ugyan a síró csöppséget, de tudta, hagyni kell, szoktatni kell. És igaza volt.
Minden idejét lekötötte Pici és a háztartás. Keveset aludt, szemei alatt sötét karikák feketéllettek.  Gyurinak se volt könnyű. Az egyetem elvégzése után új, ismeretlen munkába csöppent, és ott volt Pici is, a kis hasonmás. Szerette elnézegetni, amint cuppog meg mosolyog álmában. S ha egyet nyikkant, kapta is ölbe nyomban. A kis huncut meg békés szemlélődéssel, mosolyogva fogadta. Nem csoda hát, ha bőszülten követelte ki ezt magának máskor is. Hiába figyelmeztette férjét, szavának nem volt foganatja. Éjszakánként azonban minden Mártira hárult. Gyurinak pihennie kellett, s így a hálóból áthurcolkodott a kis szobába aludni.  Mártinak hiányzott már a férje közelsége, a hozzá gömbölyödések nyugalma. Anya volt, de szerelmes asszony is. Az állandó babázás ideig, óráig elnyomta benne női vágyait.
Pici szépen fejlődött, álmában is  nevetett.  Gyönyörű volt. Mennyi örömöt kapott tőle Márti!  Aztán a hosszú levegőzések a parkban. Lassan már az éjszakákat is átaludta csendben a kicsi. Mártinak is könnyebb lett, s végre kialudhatta magát! Ám egyre jobban hiányzott Gyuri testi melege. Szóvá is tette.
 - Gyurikám, visszajöhetsz a hálóba. Piciért már nem kell felkelnem éjszaka.
De Gyuri meg se hallotta felesége szavát. Vagy nem akarta hallani? Márti nem értette. Miért nem bújhatnak össze úgy, mint régen? S mostanában meg alig láthatja nappal is a férjét.
 ’’ Tudod, Mártikám, új a munka, nagyon kell figyelnem. Légy egy kis türelemmel ’’, s megölelte feleségét. Mártit ezzel le is vette a lábáról. Mégis nagyon kívánta már a régi együttléteket. Gyurinak az új munka sok idejét elrabolta, még haza is hozott a munkájából,  hogy elvégezhesse időben. Ilyenkor begubózott a kis szobába. Márti kávét, ropogtatni valót vitt be neki. S hányszor találta őt mélyen aludva a papírjai előtt!  Ilyenkor nagyon megsajnálta őt, s elszégyellte magát önző vágyai miatt.
Friss levegőre, mozgásra is szüksége volt férjének is. Hiszen egész nap az irodában  görnyedezett.  Szerencsére a barátai nem hagyták cserben. Láb focizni hívták gyakran Gyurit. Márti is biztatta is férjét, menjen csak, ráfér a kikapcsolódás.
Egyre többször maradt egyedül a kicsivel. Ha Pici aludt - és egyre hosszabb időkre - rettentő magányosság szakadt rá. Valami mérhetetlen szomorúság és rettentő hiány. A férje hiánya. A szeretet hiánya. Csordulásig tele volt a szíve szerelemmel, de Gyuri nem vette, vagy nem akarta észrevenni.
Ilyenkor megrebbent a lelkében a régi rettenet emléke….

(folytatás köv.)
0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.