Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2013. október 30., szerda

Kutyavilág

with 0 Comment


Az állategészségügyi telepet nevezték már ebrendészeti- meg sintértelepnek is, attól függően, ki mit tud, gondol rendeltetéséről. Szomorúak az odautak – bár a kutyák ezt nem mindig érzik meg –, ritkább látvány, amikor onnan fajtiszta vagy keverék állatával lép ki egy-egy újdonsült gazdi.
        Fürge léptű, fekete kutyusától kényszerült megválni egy fiatalember. Kollégiumba megy, vidékre, az albérletben nem hagyhatja az ebet, melyet pár hónapja vett magához. Egy sétája során csapódott hozzá, s most nem tenné semmi szín alatt az utcára; reméli, valaki kiváltja a telepről.
        Más városba költözik a néni, aki nem viheti magával két szeretett állatát. Merőben szokatlan céllal érkezett a telepre, mint mondja: amíg a telepen tartják őket, s amíg van pénze, visz nekik ételt.
        Házaspár gyerekkel, bernáthegyivel fordul be a telep kapuján. Pár perccel később, már a buszról látom, amint mennek el; az asszony szeméből szakad a könny, férje átkarolva igyekszik tartani benne a lelkierőt.
        Adalékként még néhány információt, szomorú érdekességet. Ahol lakom, a környékünkön két sokra tartott kutya halálozott el nemrég. Az egyik tizenkét éves volt, hat éve cukros, rendszeres napi kezelésre szorult. Megsiratták, csakúgy, mint azt a spánielt, melynek kivizsgálására harmincezer forintot költöttek, mégsem találták meg betegsége okát. Lehet, hogy már nagyon öreg volt; elaltatták. A lépcsőházunkban lakó, tavaly megözvegyült asszonytól ellopták szépen ápolt, tízéves kutyáját, mialatt az üzletben vásárolt. Azóta  teljesen egyedül él.
        A korábbi adatok szerint: a becsült több ezer budapesti kóbor kutyából néhány begyűjtő kocsival sok kerül a telepre. Évente körülbelül másfél ezer állat kerül gazdához, háromszor ennyit elaltatnak, húslisztet gyártanak belőlük. Szerencsés sorsa lett annak a két ebnek, amelyet kimentettek innen. Ismerősöknek tűnt fel a kedves jószágok hiánya; s minthogy volt gazdájuk nem tudta ellátni őket, szívesen vállalták további tartásukat.
        Kutyavilág, ilyen velünk; milyen is lenne – nélkülünk? 




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.