Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2013. december 25., szerda

Karácsonyi tűnődés 2013

with 0 Comment



Hajdan, kicsi gyermekként, karácsony előtti havas éjszakákon, az ablakon át bámulva, gyönyörűséges ünnepeket álmodtam, napokon át. Mire a szent éj ránk köszöntött, az én lelkem ünnepi fehérbe öltözött. Szegényes, fagerendás száz éves házunkat, meseházikónak éreztem, anyánk fáradt mozdulatait észre sem véve, csak a mosolyát láttam. A templom fényei, az orgona hangja elvarázsoltak, így maradt meg örökre bennem a csendes éj áhítata. A talpunk alatt a havas csikorgás hangja, a szomorkás rövid nappalok, az éjszaka világító hó fehérsége. Mire hazaértünk a faluvégre, kezünk kivörösödött, talpunkat égette a fagyos hideg, és akkor benyitottunk a meleg szobába, azt a jó érzést, nehéz feledni. Kezünk ugyan fájt egy darabig a hirtelen melegtől, de mi csak ültünk a kemencepadkán és néztük a csillogó karácsonyfát. Minden bús, szomorú dolog kint maradt, nem harcoltunk egymással, egy kis időre béke költözött a házba, és mind a négyen elcsendesedve játszottunk az ünnepen.
Manapság egészen más az ünnep, hangos készülődés, nagyon-nagyon sok készülődés. Ünnepváró fények a házakon, adventi nyüzsgés a városok utcáin. Sütés-főzés, ajándékok, takarítás. Izgalom, hogy nehogy elrontsam a süteményt, jaj, el ne felejtsek valamit. Ám ha eljön az éjszaka, az ablakomra bámulva - a lelkem összefacsarodik - békés csendes ünnepről álmodom. Álmom már csak annyi, hogy béke és szeretet legyen a családomban. A fehér hó eltűnt a mostani karácsonyokból, és a nyugalom sem a régi már.




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.