Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2014. szeptember 14., vasárnap

Torpedójáték...

with 0 Comment


Az élet igazságtalan. Egyeseknek ott gőzölög az asztalán, mások kemény munkával jutnak a velős csonthoz. Milyen finom is az pirítós kenyérrel, jól megborsozva... Egy harmadik réteg kimaradt az előbbi felsorolásból, azok, akik nem jutnak alanyi jogon az említett ínyencséghez, de a munka nevű taszító kényszerűségbe sem hajlandók fölöslegesen bevándorolni. Ők az egészséges vadászat keretein belül jutnak a marha gőzölgő lábszárához.
Átlagos, erőszakmentes,  stressz nélküli módszert használnak, puskára nem lehet szükség. Ezek az ínyencséggel töltött csontok, barátságosan rohangálnak minden fel-alá. Kézenfekvőbb lenne egy vadászeb használata, ami szagminta alapján azonnal jelzi a legközelebbi friss, gőzölgő, forró velős csont hollétét, de mi van ha megeszi? Ezért inkább szőkített száraz borsófőzelék mintajelzőt alkalmaznak, mely azonnal besűrűsödik, amint a becserkészni vágyott zsákmány illata a koordináta rendszerek görbéi között szétterül.
Apropó, koordináta rendszerek. A fegyver sem lehet más, mint egy ceruza. Hosszú találgatás, vagy komoly matematikai ismeretek vezethetnek a gyorsabb, vagy gyors velős csont felderítéshez.
Egy integrálás deriválása után, logaritmálni kell, majd aszimptotákkal, érintőkkel, exponenciál függvények bevetésével, persze Newton binomját, valamint a determinánsok párbaj segédjeit is alkalmazni kell. Na kérem szépen, ehhez rettenetes mazochizmusra van szükség, több évi, talán több évtizedes tanulás az előfeltétel, tehát marad a torpedójáték koordináta rendszerbe átigazított változata.
Nyugodtan lehet egytől tízig, illetve A-tól J-ig jelölni a tengelyeket. Az igényesek nagyobb felbontásban is dolgozhatnak. Így a velős csontkilövés - de csúnya szót használtam, hiszen ez egy békés vadászat - időigényes, de nem évtizedekig tartó. A száraz borsóval kombinált találékonyság, előbb-utóbb kilő egyet.
A gond csupán az, hogy még az ilyen ártatlan fegyver sem végtelen töltetű, ugyanakkor a formájukban kürtöskalácsra emlékeztető vadak serege is fogyatkozik és egyre kevesebben hajlandóak önmaguktól gőzölgésbe kezdeni.
A modernkor sorozatlövőihez hasonlóan, a ceruzával is igen nagy, de véges számú fölösleges papír fegyverropogtatás végezhető el, aztán megtelik a 10x10-es "vadászmező", de még a bővített felbontású is. Ha egyetlen csontba bújt enni vágyottat sem sikerül papír-ceruzavégre kapni, marad az egyszerű lekváros kenyér.
Ugyanígy van ez a három réteggel is. Egyeseknek direkte jár, más csontevők megteszik amit kell a zavarosban vadászaton, de néhány szerencsefi kivételével hoppon maradnak. Lesz majd, aki velős pirítósnak álmodott vajas kenyeret majszol...
Ez nem is olyan nagy baj, mert kihalófélben a vadállomány. Hagyjuk a velős csordákat békében bujkálni, még mielőtt bálnakórt kapnának és egy részükből halolaj, másokból szárazföldre úszott, vissza sosem vágyódó mélabú lenne.
A csontok, főtt állapotban sokkal vándorzékonyabbak. Ebben igen erős hasonlóságot mutatnak a krumplisaláta-faló lovak krumplisalátatál karavánjaival. A járt utat, járatlanért el ne hagyd bemagolt elv alapján, ők is majdnem mindig azonos útvonalon haladnak.
De mindhiába ez a kettős megközelítés. Egyrészt óvni, védeni kellene a vadállományt, másrészt módjával ínyenckedni. Fogynak. Számuk nagyjából megegyezik az őket vaktában találni vágyók csoportjával. Ez utóbbiak részéről nem fenyegeti őket a kipusztulás, van bőséges utánpótlás és még a békés vadászgatók matematikai csoportja soha nem tenne ilyent, addig a radikális ceruzabökdösők, a torpedójáték álcája mögé bújva, nagyon is vágóhíd barátokká lettek.
Ki tudja, talán nem történt változás és egész idő alatt csupán alakoskodtak, eszük ágában sem volt papírbökéssekkel koncot szerezni. Pedig a módszer működhetne, de nem tud, mert a friss, fiatal velős csont egyedeket sosem jelölték meg egyetlen azonosítóval sem.
Vajon hol a turpisság, buktató, vagy bukfenc? Természetesen a tervező bizottságnál...
0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.