Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2015. január 11., vasárnap

Elkapatva (KK-SZK)

with 0 Comment


Egy szép tavaszi hajnalon a napsütötte Burokban eredeti rózsaszín bőrkötésben megszületett Kivételezett. Gyermekkora csupa móka és kacagás volt, szülei gondosan kizárták a közelben kóborló Nehézséget. Így az ifjú Kivételezett Gondtalan barátjával együtt naphosszat játszadozott a kertjükben folyó Tejben-Vajban patak partján. Úgy telt el a gyermekkora, hogy észre sem vette, hogy szülei megfertőzték Jóléttel. Hiszen nem voltak fájdalmai, kiütései sem, Jólét alattomosan behálózta minden sejtjét.
Kamaszként nem volt hajlandó mással időzni csak az irigyelt Márkával. Márkával ment mindenhová, a nyári szünetekben is magával vitte a távoli Luxus szigetére, és persze Márka segítségével szerezte meg a környék legjobb nőjét. Innen már egyenes út vezetett karrierje csúcsára, igaz, nagyon jó tanácsokkal látta el Önző, akivel már többször összefutott gyerekkorában, de csak felnőttként került teljes befolyása alá. A cégnél érdekes emberek kerültek irányítása alá. Még életében nem találkozott akkora családdal, mint Irigy kiterjedt rokonsága. Áskálódó folyton a nyomában lihegett, bár Kihasználó sem volt jobb, az még otthonában is zaklatta. Ennek ellenére fittyet hányt a beosztottak viselkedésére, hiszen ekkor már súlyosan megrontotta látását Jólét, amit sajnos nem volt hajlandó kezeltetni.
Egy napon már annyira megvakult a kórtól, hogy Pofon simán nyakon ütötte az utcán. Hát igen, Önző tanácsolta, hogy a pénzét inkább magára költse, mint a beosztottjaira, Pofon pedig már jó ideje nem kapta meg a bérét, ezért csattantott. Az eset lavinát indított el. Bosszúvágyónak, Kihasználónak, Áskálódónak, Irigy összes nemzettségének kinyílt a csipája. Minden dühüket és ellenérzésüket Kivételezettre zúdították. Ó, szegény, nem ehhez a bánásmódhoz volt szokva. Sebtében felhívta Önzőt, hogy segítséget kérjen tőle, de csak Koppanással tudott beszélni. Az meg azt tanácsolta, hogy nagyon gyorsan keressen fel egy orvost és kezeltesse a testén elhatalmasodó Jólétet. Kivételezett nem hitt neki, inkább összeállt Önsajnálattal, az legalább megértette a problémáját. Hetekig kis sem mozdult otthonról, ivott és tespedt. Később összekacsintott Szerencsejátékkal, aki miatt dobta Önsajnálatot. Sajnos sokára jött rá, hogy rossz volt a csere, Szerencsejáték a háta mögött taligázta el a pénzét. Legalább a betegséget is elvitte tőle az a boszorkány, Jólét az utolsó cseppig kiürült a szervezetéből.
Nem maradt más megoldás, minthogy hazaballagott szülőhazájába, Burokba. Idős szülei fintorogva ölelték magukhoz koszosan, szakadtan érkező fiukat, akiből áradt a Vesztes szag. Első útja a szeretett Tejben-Vajban patakhoz vitt és könnyes szemmel nézte a kiszáradt patakmedret. Szülei ott álltak mögötte és együtt érzően vigasztalták, bár beismerték, hogy annak idején elásták a kertben az Őszinteség, Emberség és Szeretet magját, mert szerintük nem ehető a termése. Talán ha valahol kihajtana a kertben, mégiscsak meg kéne kóstolni, mert azt beszélik, hogy gyógyító ereje van.
Kivételezett éjjel-nappal locsolta a kertet, mígnem kihajtott a háromféle csíra. Ahogy nőttek a hajtások, akképpen kedélye is javuló irányt vett. Néhány év múlva dúsan szüretelt a fákról. Akkortájt kék madarakkal népesítette be a házát, Boldogság csiripelt minden szegletben. Jóra fordult az élete, a saját gyermekeinek pedig már díszdobozba csomagolva nyújtotta át az Őszinteség-Emberség-Szeretet fájának magját, amibe még beleoltott sok-sok ízletes gyümölcs nedvét is.




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.