Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2011. július 31., vasárnap

Tatjana levele Anyeginhez.

with 0 Comment
Kedves jó Anyeginem.
Én itten vagyok ebbe dácsába aminek szépségét maga is ismeri, ami nem is egy igazi dácsa, hanem egy nemesi udvarház. Jelenleg elég nehezen írok, mert közben Fjodor Fjodorovicsot tolom egy talicskán a rózsaligasban, mert a tökrészegeknek is szükségük van jó vidéki levegőre, mert kell a mozgás.
Csak az a baj, menet közben Fjodor Fjodorovics jobb csizmasarka folyton a küllők közé akad, és akkor mindig elesünk.
Nem tettem neki megjegyzést, mert úgysem hallaná, meg úrilány lennék vagy mi a franc. Ahogy itten kűzködök vele-hallom, a vodka lötyög a gyomrában, és a rázkódástól háborús medáliái csak úgy csilingelnek házikabátja mejjin, mert itthon is horgya őket.
Mert Fjodor Fjodorovics egy régi katonai hős személy csak mán nem bírgya az ivást, és eldönti ez a sok fránya vodka.
Már a sok eséstől nem is tudom melyikünk sárosabb, de ez mindig ezzel jár.
Most is a ridikülömben van az üveg, mer nekem is meg kell húznom időnként, hogy bírjam eztet a rohadt talicskatolást.
Pjotr Petrovics is gyengélkedik, mer a szekrény tetejéről a fejére esett még az este a nagy rezes szamovár- tuggya az a fényes-és úgy tört be a feje mint a tatárok a szentföldre.
Úgy kellett a baromagyának, minek rúgott bele Aljoskának a húgába akkorát, hogy az nekiessen a szekrénynek.
Elküldtük a kocsit az orvosért, Fedor Fedorovicsért de nem tudott jönni, mer nagyon részeg volt. Így aztán Pjotr Petrovics fejit a dadus kötötte be ecetes-pókhálós törölközővel
Este várgyuk kártyázni Fedor Fomát, tuggya azt a pocakos-bajszos kövér birtokost aki a múltkor Anyecska seggét akarta fogdosni, csak a részegségtől nem tudta hol van Anyecska eleje, de úgy csal a kártyában mint az istennyila, hogy rohadna rá a dácsája.
A kis Nágyesdával viszont nincsen soha semmi baj, reggeltől estig csak a szamovárokat pucolja és a moszkvai bálokról beszél csak úgy magában, de elég összefüggéstelenül.
A szegény dadus is már olyan öreg, hogy menet közben elalszik és mindennek nekimegy, ezért a homlokára kötöttünk egy bazi nagy rongycsomót, hogyha ütközik- hát ne legyen nagyobb baj.
Iljics bácsi mostanában nincs valami jól, mert ha beiszik, mindig meg van arról győződve , hogy terhes. Csak úgy rá kell ilyenkor hagyni, bár az is lehet, hogy igaza van.
Amúgy kellemesen folyik itten az élet, és én elhatároztam, hogy dolgozni fogok. Dolgozni!
Hasznos akarok lenni mint a dadus, aki markotányos nő volt egyszer valami krími háborúban. Tanítani akarok muzsikokat, hogy fel tudjanak emelkedni, meg szeressék a virágokat meg a könyveket, meg minden.
De most mán lassan zárom soraimat, mer Fjodor Fjodorovics kezd magához térni és ilyenkor rókázni kezd, ő viccesen úgy szokja mondani hosszút köp, és akkor nehezen tudok majd írni.
Kedves Anyeginem! Már alig várom, hogy lássam itten a szép és egészséges dácsánkban, most főzik az új vodkát a muzsikjaink, érdemes lesz megkóstolni.
Innen üdvözlöm magát a rózsalugasból Fjodor Fjodorovics alól-illetve mellől, mert megint felborultunk és most akadt bele a feje a tüskék közé, és valahogy ki kell ráncigálnom onnan. Mondtam is neki mindig-ne riszálja folyton a valagát menet közben annyit mert baj lesz, de meg se bírta hallani.
Oxána kisbabáját délutánonként kitesszük bölcsővel együtt a nagy platánfa alá- tudja amire Grigorij tavaly felkötötte magát-de valamit ki kell majd találnunk, mert a gyereket mindig összeszarják a legyek. Viszont a dadus szerint ez szerencsét fog hozni neki majd. Hát én nem tudom, de mondtam Oxánának, hogy azért télire hozza be a gyereket.
Utóirat: Bocsánat a vidékies beszédért, de nem tudom használni Tolsztoj nyelvét, mer az a szájában van. A maga


Murmanszki járás, Vityevszk 188O 

Tatyanaja





0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.