Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2014. március 23., vasárnap

Apró ajándékházak

with 0 Comment


Különleges és érdekes hobbinak hódol a siófoki Árvai Júlia. Elején nyitott, fából készült ajándékházikókat alkot, amiket egy házhoz illően berendezésekkel is ellát. Igaz, ezeket a berendezéseket csak az aprócska manók tudnák kényelmesen használni, hiszen legtöbbjük még a gyufásskatulya méretet sem éri el. Olykor nem bútorokkal rendezi be a kis lakokat, hanem egy-egy szakma kellékeivel. Például egy tűzoltónak szánt házikót az adott szakmára leginkább jellemző eszközökkel díszít. Apró, miniatűr, de a valóságot tökéletesen leképező tárgyakkal dolgozik, amelyek aztán egy házikó keretben egyedi díszekké, ajándéktárgyakká válnak. Kertben élő madarainkra is gondol, nekik szintén készít lakást. Igaz, díszítettségét illetően inkább palotának lehetne nevezni azokat az odúkat, amik szárnyas barátainknak örömére válhatnak.
Egy-egy ilyen alkotás, legyen az ajándékház vagy madárlak, több is mint dísztárgy. Aprólékos díszítésével, kellemes színharmóniájával, ízléses elrendezésével elvarázsol és gyönyörködtet is. Ennek az izgalmas munkának a szépségéről, a kezdetekről és a jelen alkotásairól mesélt Júlia.

„Már évek óta, minden ünnep közeledtével azon törtem a fejem, miként ajándékozhatnám meg szeretteimet, valami egészen különleges, szívhez szóló, egyedi ajándékkal. Olyan meglepetést szerettem volna kitalálni, amelyet csak olyan személytől kaphatnak, aki igazán mélyen ismeri őket. Ezek a gondolatok indítottak el később a házikók készítése felé is, és mostanra ezért nevezem a házacskáimat Ajándékházikóknak. Az ötlet megvalósításakor olyan formát kerestem, ami végigkíséri egy ember életét. Számomra ez a melegséget biztosító, meghittséget sugárzó forma: a ház. Az ember, huszonéves korától fogva vágyik egy olyan életformára, amikor fedél van a feje fölött, ahol felszabadultan élheti mindennapjait, ahol szeretteivel együtt ünnepelheti a jeles napokat, ahol az élet viharai elől menedékbe vonulhat.
A gondolat évekig érlelődött bennem. Számos tervet készítettem, mire megtaláltam azt a nekem tetsző, íves, lendületes formát, azt a méretet, amelyben látványosan elhelyezhetőek a figurák, a miniatűr kellékek és még a természet kincseinek is adódik szabad felület. A gyakorlati megvalósítás azonban hosszadalmas folyamat.
Egy házikó elkészítése gondolatban kezdődik és a gyakorlatban majd csak azután, szép lassan szövődnek bele a megrendelő, az ünnepelt és persze az én lelkem vágyai, kívánságai. Minden egyes alkotással töltött percben jönnek újabb és újabb ötletek, melyek a végleges formát, a végleges ajándékot meghatározzák.
Egy ilyen munka akkor lehet gördülékeny, ha a fantázia szabadon szárnyalhat. Arra törekszem, hogy minden házikóm különleges legyen, ennek viszont alapvető feltétele és egyben titka is, hogy lelkesen gyűjtöm a kerámia figurákat, az apróbbnál apróbb kiegészítőket, a miniatűr kellékeket.
Természetesen a legegyszerűbb készen vásárolni az alkotóelemeket, a neten manapság már sok mindent fel lehet kutatni. Az alapkoncepciómat követve azonban - miszerint minden házikóm egyedi és megismételhetetlen legyen -, a legtöbbször inkább magam készítek el egy picinyke bölcsőt virágszirmokból, vagy tanulok meg apró kosárkát fonni, készítek érdekes alakú termésekből csengettyűket, mely igaz hogy hosszadalmasabb munka, de annál izgalmasabb.
Gyakran rendelnek ajándékházikót foglalkozáshoz vagy hobbihoz kapcsolódóan. Ezek okozzák a legtöbb fejtörést, hisz ebben az esetben nincsenek sztenderd megoldások, nekem kell kitalálnom és összegyűjtenem, hogy mivel rendezhető be a házikó. Mégis nagy örömömet lelem az ilyen munkákban, szeretem az ilyen kihívásokat.
A valódi fejtörést az okozza, hogy bizony nem egyszerű egy ekkora házacskában foglalkozással vagy hobbival kapcsolatos tárgyakat elhelyezni. Leginkább úgy szeretek vásárolni, ha beszabadulhatok egy óriási áruházba, és
lehetőségem van válogatni. Időnként persze túlzásba esem, ugyanis nem csak azt veszem meg, amire épp szükségem van, hanem beindul a fantáziám és új elképzelések születnek bennem. Sajnos a főváros távolsága miatt erre nem túl gyakran adódik lehetőség, de óriási öröm hazatérni új tervekkel, álmokkal, és olyankor alig várom, hogy munkához láthassak.
Madárodúk esetében szívesen dolgozom lenolajjal, amely mélyen behatol a fába és kiemeli a fa jellegzetes színét, erezetét. Ezek a natúr odúk ráadásul jól illeszkednek a természetes környezetbe is. Sokan vágynak viszont színes házikókra is, amelyek vidámmá és izgalmassá varázsolják a kerteket. Ezek felületkezeléséhez selyemfényű, színes festékeket használok, amelyek ellenállóvá teszik a házikókat az időjárás viszontagságaival szemben. A beltérbe kerülő házacskák esetében egyszerűbb a dolgom, bátrabban használom a színeket, több tónust is keverve, szívesen díszítek deqoupage technikával is, ettől még változatosabb lehet az arculat.
Legfontosabb szempontom és alapvető igényem, hogy kizárólag jó minőségű szerszámokkal dolgozzak. A műhelyemben megtalálható asztali szabászgép, állványos és kézi dekopírfűrész, fúrógép, akkumulátoros csavarbehajtó, csiszolószett, és a kisebb szerszámokat, ragasztópisztolyokat, ecseteket is gondosan válogatom össze.

Véleményem szerint az alapvető készségeket az ember genetikailag magában hordozza. Az, ha valaki - mint például én - ilyen és ehhez hasonló tevékenységekben jól érzi magát, jól tud működni bennük, nagyban függ az alapvető mentalitásától. Én eredendően ilyen ember vagyok, a természet kincseinek felfedezése, az azokra való nyitottsága felhasználásukra való igény nagyon régóta megvan bennem. Úgy gondolom, hogy ha az attitűd megvan, akkor a többi - a türelem, a kitartás, a kézügyesség, a kreativitás - már jön magától.
Szabadidőmben zsonganak a fejemben az épp aktuális megrendelések, tervezgetem, hogyan lehetnének látványosak, harmonikusak és legfőképpen szívhez szólóak az ajándékaim. De emellett mindig szövögetek új terveket is, kacérkodom más léptékekkel, más formákkal. A természet kincsei óriási lehetőséget kínálnak érdekes és meghökkentő megoldásokra. Rajongok a madarakért és a természetért. Nagyon szeretek varrni, sütni, főzni.
Egy-egy aktuális alkotásom mindig lázba hoz, az köti le minden szabad percemet. Ugyanakkor úgy vagyok, mint anyaként a gyermekeimmel, óvónőként a csemetéimmel, mindegyik gyerkőcöt másért és másért szeretem. Hiszen a házikók köré más és más történetek szövődnek, híd lehetek az ajándékozó és az ajándékozott között, az alkotás öröme az ajándékozás szeretetével megsokszorozódik.
A jövőbeni terveimet illetően, szeretném ha nagyon sok ember tudná még átnyújtani és megkapni a házikóimat, ezzel az üzenettel: ez itt egy AJÁNDÉK NEKED! „




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.