Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2011. június 6., hétfő

Joe

with 0 Comment
Joe berúgta az ivó ajtaját, ami a következő pillanatban visszacsapódott az arcába, Perryvel a csavargóval együtt, némi nyomatékot adva ezzel a zuhanásnak. Nem volt sajnos ideje azonban elmélkedni a fizika eme törvényszerűségein, mert az ivóból kirontó hatalmas idegen már Perryn volt és ütötte. Ez még nem lett volna baj Joe számára, csak az volt kissé kellemetlen, hogy közben a csavargó a nadrágjába kapaszkodott. A hatalmas idegen szakszerűen dolgozott, áldozata lassan felismerhetetlenné vált.
- Elnézést uram, felfüggesztené kicsit eme könnyű délutáni elfoglaltságát? Nekem ugyanis mennem kellene.
- Hát menjen maga marha, de figyelmeztetem, hamar eljár a kezem!
- Uram, én megelégszem az iménti szemléltetésével, de nadrág nélkül nem hagyhatom el Nevadát. És a szegény jó bolond Perry engem használ kapaszkodónak.
Az idegen egy hatalmas mozdulattal rúgta el a szerencsétlent, aki egy odébb álldogáló sárga mén lába alatt landolt. Amaz haladéktalanul megharapta.
- Uram, én Joe vagyok!
- Jó magának. Én pillanatnyilag feszült vagyok.
- Milyen bűnt követhetett el egy hazátlan ember, amiért ilyen dresszúra jár?
- Nos ez az ember azt mondta, hogy itt megtalálom, akit keresek, és végre megölhetem, mint egy kutyát. De ebben a nyomorúságos kantinban még a levegő se mozdult órák óta.
-Még csak néhány órája van itt? Másoknak napokat kell várni egy kiadós verekedésre. Szerencsés ember maga, ideérkezése után szinte azonnal meg tudott ütni valakit.
A Holtak Völgyéből érkező szél hamar idegessé teszi az embert erre felé. S amúgy sem sok szamaritánus választja pihenőéjül ezt a koszos bádog kocsmát. A helyi legendák azt beszélik a Holtak Völgyében megszállni nem kifejezetten életbiztosítás, ezért aki csak teheti, akár félholtan is, de folytatja az útját. Aki elindul ennek a városnak az egyetlen utcáján, egyenesen a sivatagba megy bele. Az ott maga a halál. Mégis sokan választják ezt, mint hogy ebben az ivóban frissüljenek fel. Nem átutazóknak való hely ez. Ilyesmiket gondolhatott magában az idegen, miközben smaragd szeme felizzott a déli napon. Cserzett bőrére rálógott kócos szőke haja, arckifejezése nem sok jót ígért.
-Én ölni jöttem ide!
- Jó magának. De mit gondolt én bábszínházba?
- A kulturális élményeit tartsa meg magának! És most, mivel korábbi kontaktom jelenleg nem elég beszédes, maga fogja megmondani nekem, hogy hol van az a nyomorult hitvány féreg, akinek ki fogom tépni a szívét. Mert van betyárbecsület. Még itt a sivatagban is lennie kell. S az az ember elvitte, ami az enyém. S ezért meg fog halni.
- Ez így elég egyszerűnek tűnik. Tudna esetleg valami közelebbi személyleírást adni az úrról, aki ma délután el fog hunyni?
- Csak azt tudom, hogy csaló, hitvány gazember. És megszöktette a feleségemet. Valami Joenak hívják.
Állni látszott a levegő. Az idegen kissé félrehajtotta a fejét, ahogy gúnyos mosolyra húzta a szája egyik szélét.
-Mit is mondott az előbb, hogy hívják?



Rejtő Jenő emlékére




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.