Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2014. december 14., vasárnap

A lovakat belövik ugye?

with 0 Comment


- Patatata, maga hány éves?
- Úgy tudom, huszonkettő. Valahová bevésték a patkóm szegletébe is.
- Én csak tizennyolc, de már elegem van a sok semmiből. Képzelje, manapság egy közmondás motoszkál a fejemben.
- Na mondjad!
- "A lovakat belövik ugye?"
- Erről még nem hallottam. Mi az a belövés?
- Nem tudom. A múltkor itt volt az állatorvos az istállószolgával és valami ilyesmit mondott. Ennyi év alatt úgy megtanultam emberül, hogy egészen sok mindent megértek.
- Tudod Patata, én már teljesen értem az istállószolga nyelvét, csak sajnos rosszul hallok... Azelőtt a hátamon ülve csináltam belőle sztárt.
- Megjegyzem, én is. Előbb belemerültem az élet sűrűjébe, züllöttem. Állandóan elszálltam az abraktól és csak úgy buktak rám a nők!
- Patatata, erre jól emlékszem!
- Mire? Téged még most is hurcolnak a lányokhoz!
- Igen, hetente kétszer, kényszermunka formájában... Azelőtt olyan nagyon jó volt, de már semmi kedvem az egészhez, végre én is a nyugalmat szeretném, továbbá dőzsölni. Szolgáljanak ki, vakarásszanak, csutakoljanak, meg minden. Azt hiszem, maga aludt a múltkor, amikor itt voltak.
- Tény, ami tény, nem emlékszem semmire.
- Vigyázzon, nagyon egészségtelen fekve aludni!
- Tudom, ezt most miért mondod?
- Mert majdnem leheveredett. Én hetente két és félszer néhány percre dobom le magam. Gyönyörű, friss szalmapamlagunk van!
- Na jó, jó, de tulajdonképpen micsoda ez a belövés?
- Azt mondták, tudatváltoztatást csinál...
- Nem lehet rossz! Nekem már olyan rossz tudatom van, alig emlékszem a dolgokra...
- Még valami hídról is beszéltek, úgy emlékszem rágóhíd nevűről...
- Mindig rendes volt a doktor úr, úgy látszik kijárta nekünk, hogy tegyék végre rendbe a fogainkat. Már alig van egy kopott rétegecske a számban.
- Hagyja már abba, tata! Én a maga fia vagyok, mégis mindig huszonötre becsülnek, magát meg csak tizenhétre.
- Akkor már nem is emlékszel mit mondtak, mikorra számíthatunk a nagy fog és kedélyjavításához?
- Öregem, ha ilyen bonyolultan beszél, akkor soha. Tegnap mondták.
- Igen, de mikorra?
- Mára.
- Végtelenül tisztességes dolog, hogy odavisznek. Talán díszhintón!
- Ugyan, gondolkodjon már, azt lovak húzzák!
- De nem olyanok mint te, meg én! Mi versenyparipák voltunk, közben bevittek a züllés nagy zsákutcájába. Mi tagadás, ha jól feljavítanának és elegendő belövést kapnék ahhoz, hogy a tudatom olyanra változzon, mint 6-8 éves koromban, azt hiszem visszavágyódnék...
- Hová, Patatata, ugye nem a versenypályára?
- De! Talán már nem venném zaklatásnak a hölgytársaságot sem... Lazulnék és csak vedelném, nyakalnám, na jó rágnám a zabot.
- Jaj, ha odakerülünk, megint elgyerekesedünk... Mit kezdek, miből tartom el őket, Ratatata?
- Csak azt ne mondd Ratata, hogy eddig gyermekeltartási gondjaid voltak!
- Meg kell adni, nagyon jó hátteret biztosított, öreg. Az összesnek nagyon jó szakmája van. Ügetnek, vágtatnak, fürdenek a sikerben, a sok másodosztályút beelőzve jutnak célba. Milyen mámorító!
Ratatata nagyot sóhajtott és felnyerített, neki is felderengett az a régi, múlni látszó, élettel teli, biztos múlt. Mindig rendes a doki, jöjjenek már végre!
Nyílott az istálló ajtaja, belépett a gondozóvá zsugorodott, nyugdíjas kis zsoké és a doktor.
- Ők azok.
- Ismerem mint a kettőt. Fogja meg Hamilton kötőfékét. Gyors leszek, nem szeretném, hogy a másik ijedezzen.
Elővette a fecskendőt, szúrt és egy pillanat múlva már a másodikat is. Másodpercek töredéke alatt rogyott össze a két kimustrált, útban lévő, már pároztatásra is alkalmatlannak vénség.
- Nyúzzák meg őket, a bőrükért egész jó pénzt kaphatnak, ha enyvet főzetnek a maradékból ki tudják fizetni a beavatkozást. Szerintem érdemes volna a csontokat is felhasználni, akár eladhatnák szuvenírnek lakkozott formában, mert ismertek voltak, valamikor ünnepelték őket. Na ne legyünk olyan szívtelenek, egy félmásodpercnyi főhajtást is megérdemel ez a két összeroskadt...
0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.